MINERALE SI VITAMINELE CE AJUTA LA INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR

0
307

Seleniul
Unele studii au sugerat ca persoanele cu un nivel scazut de seleniu dezvolta un risc mai mare de cancer de vezica urinara, san, colon, rect, pulmonar si de prostata. Pe scară largă, studiile multianuale sunt în prezent în curs de desfășurare pentru a se observa efectele combinarii seleniului si vitamina E pentru prevenirea cancerului de prostata.

Vitamina A
Expertii au demonstrat de mult ca vitamina A joaca un rol in infectii si in mentinerea suprafetelor mucoase prin influențarea unor subcategorii limfocite (celule T si celule B) si citokine. Deficienta de vitamina A este asociata cu tulburari de imunitate si risc crescut de boli infectioase. Pe de altă parte, potrivit unui studiu, suplimentarea în absența unui deficit nu sporeste sau suprima imunitatea celulelor T.

Vitamina B2
Există unele dovezi că vitamina B2 sporeste rezistenta la infectii bacteriene la soareci, dar în ceea ce privește consolidarea răspunsului imun, nu este nimic clar.

Vitamina B6
Mai multe studii au sugerat ca o deficienta de vitamina B6 poate deterioraanumite aspecte ale răspunsului imun, cum ar fi capacitatea de maturizare limfocite si transformarea lor in în diferite tipuri de celule T și B. Suplimentarea cu doze moderate pentru a aborda deficitul reface functia imunitara, dar megadozele nu produc beneficii suplimentare.

Vitamina C
Legatura dintre vitamina C si sistemul imunitar este una indirecta. Multe studii ce au vizat vitamina C, dar din păcate, multe dintre ele nu au fost bine concepute. Vitamina C poate lucra in mod concertat cu alte microelemente, mai degrabă decât furnizarea de beneficii singura.

Vitamina D
Timp de mulți ani medicii au cunoscut faptul ca persoanele afectate de tuberculoză au raspuns bine la lumina soarelui. O explicație poate fi acum la îndemână. Cercetătorii au descoperit că vitamina D, care este produsă de piele atunci când este expusă la lumina soarelui, semnalează un puternic răspuns antimicrobian asupra bacteriei responsabile pentru tuberculoza, Mycobacterium tuberculosis. Oricum, daca vitamina D are capacitatisimilare de lupta impotriva altor boli și dacă luați vitamina D sub forma de supliment este benefica sunt întrebări care trebuie să fie rezolvate cu un studiu ulterior.

Vitamina E
Un studiu care a inclus subiecți sănătoși cu vârste de peste 65 de ani a arătat că mărirea dozei zilnice de vitamina E din doza zilnica recomandata (DZR) de 30 mg până la 200 mg, a crescut răspunsului umoral la hepatita B si a tetanosului după vaccinare. Dar aceste răspunsuri crescute nu s-au întâmplat în urma administrării altor vaccinuri.

Zincul
Zincul este un element esențial pentru celulele sistemului imunitar, iar deficiența de zinc afectează capacitatea celulelor T și a altor celule imune sa functioneze asa cum ar trebui. Atenție: Deși este important de a avea suficient zinc in dieta (15-25 mg pe zi), prea mult zinc poate inhiba funcția sistemului imunitar.

NICIUN COMENTARIU

Lasă un răspuns